Михаил Саакашвили даде ексклузивно интервю за Си Ен Ен

Михаил Саакашвили даде ексклузивно интервю за Си Ен Ен
08 август 2008 | 20:28 | Агенция "Фокус"

Си Ен Ен: Г-н президент, благодаря ви, че сте с нас. Сега призовавате за прекратяване на огъня. Имате ли някакви контакти с Москва в момента?

Михаил Саакашвили: Бих искал отново да заявя, че искаме незабавно прекратяване на огъня, международно посредничество, разделяне на силите и справедливо решение. Искам да подчертая, че не става въпроса за Южна Осетия. Говорим са малкия град Цхинвали с население от няколко хиляди души преди тази криза и разположените около него няколко села. Така че не става въпрос за Южна Осетия, а за това, че Русия се опитва да нахлуе и подкопае Грузия. В общи линии - да, искаме прекратяване на огъня, прекратяване на враждебните действия, разделяне на силите.

Си Ен Ен: Имате ли някакви контакти с Москва, на високо равнище?

Михаил Саакашвили: За момента не. Опитахме се да постигнем контакт посредством различни източници, но до момента нямаме отговор от Москва. Досега получаваме единствено пропаганда от руската телевизия. Говорят за убити хора в Грузия, за това как грузинските сили бягат от напредващите руски части и т.н.

Ако трябва да говорим сериозно. Грузия няма интерес от враждебни действия в момента. Ние сме в положение на самоотбрана. Нашите войски удържат фронта добре, но не това е което искаме - да продължава този конфликт.

Си Ен Еню: Нека ви попитам, обаче следното. Вие сте главнокомандващ на грузинската армия. Наредили сте на грузинските сили да си превземат Южна Осетия, не е ли така?

Михаил Саакашвили: Не, категорично не.

Си Ен Ен: Тогава какво се е случило, защото грузинските сили наистина навлязоха в Южна Осетия?

Михаил Саакашвили: Ще ви кажа какво се случи. Грузинската армия струпваше свои подразделения по границата (с Южна Осетия), защото през последните три-четири месеца чувахме от различни руски официални представители, че ще има проблеми в края на август. Това се е случвало и преди. Тази малка част от Южна Осетия, която се управлява пряко от Москва и е място за пране на пари и всякакъв род нелегални дейности, съществува от много години.

Си Ен Ен: Не сте нареждали на армията да навлиза в Южна Осетия, така ли?

Михаил Саакашвили: Не. Първо, грузинското правителство винаги е контролирало по-голямата част от Южна Осетия. Нещо повече има администрация, оглавявана от бивши сепаратисти, които преминаха на наша страна. Сега говорим за едно малко парче (от територията на Южна Осетия), което е под прекия контрол на руските власти, от където в последните дни бяхме постоянно провокирани, а накрая и подложени на масиран артилерийски и минометен бараж. И дори при този артилерийски обстрел аз обявих едностранно прекратяване на огъня за вече почти девет часа, в опит за установяване на контакт с Русия, за прекратяване на насилието, но в 12:00 часа ме информираха, което после бе потвърдено, че конвой от руски части и танкове навлиза на грузинска територия. Това бе моментът, в който се почувствах длъжен да наредя удар срещу тази бронетанкова колона, както и да отвърнем на огъня от селата около Цхинвали. Така че, в общи линии, това се случи. След това, обаче, вместо веднага да спрат насилието и да започнем диалог, руснаците започнаха да изпращат допълнителни сили, самолети и през целия ден Русия бомбардира всякакви цели в Грузия, най-вече цивилни цели. Жертвите от тези бомбардировки са цивилни, не са убили нито един военен.

Си Ен Ен: Г-н Саакашвили, нека ви попитам, докато светът ви гледа. Смятате ли, че Грузия е в състояние на война с Русия в момента?

Михаил Саакашвили: Смятаме, че сме в състояние на самозащита и честно казано това е абсолютен кошмар, защото това е най-лошото, което можеше да се случи. Мисля, че проблемът е мащабен. Една голяма страна се опитва да унищожи една малка, да бъде поставена на колене една малка държава с военни средства и знаете, че това се е случвало и преди. Руснаците нахлуха в Унгария през 1956 г., в Чехословакия през 1968 г., в Афганистан през 1979 г., а някога Русия поиска Финландия да предаде част от територията си, ако иска да остане независима и след като Финландия отказа, Русия поде една кървава война с нея.

Си Ен Ен: Последен въпрос: Владимир Путин и Джордж Буш са в Пекин. Какво бихте им казали в момента – имате тази възможност.

Михаил Саакашвили: Владимир Путин знае много добре, че Грузия не иска никакви проблеми с Русия, но Грузия няма да се откаже от свободата си. Що се отнася до президента Буш – той нарече Грузия факел на демокрацията в тази част на света. Тук не става въпрос за руско-американските отношения, обаче. Става дума за фундаменталните ценности, които САЩ защитават пред света като свобода, демокрация. Мисля, че е толкова ясно. Русия е имала подобни проблеми с много други държави – с Украйна, балтийските страни, с някои източноевропейски държави, с някои съседи. И ако днес малка част от Грузия бъде анексирана, утре всички имат проблем. Целият свят ще бъде подкопан и ще се върне назад. Смятам, че това е много по-голямо предизвикателство. За мен – това е Грузия, а за света е едно голямо ново главоболие, което току що получи, за нещастие, свързано с моята страна.

http://www.focus-news.net/?id=n1016231

Няма коментари: